2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Pirmas bendro siuvimo su Marija etapas

Pradėjau siūti japonišką skudurinukę, bendrą siuvimą pasiūlė Marija. Sekėsi ne taip paprastai kaip atrodė bus, bet įveikiau pirmąjį etapą, truputį kreiva, bet juk pirma tokia lėlytė, kitai kai ką daryčiau kitaip. Betgi gyveni ir mokaisi. Tačiau procesas man labai patinka, su nekantrumu laukiu pratęsimo.

2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Valentino dienos proga Sonatos tinklaraštyje buvoužbaigtas apsikeitimas dovanėlėmis. Man labai patiko tokia Sonatos mintis ir aš pakliuvau į porą su Egle. Kaip tik vasario 14 - ąją ir gavau savo dovanėlę, ji nepaprasta, labai šilta,tokia, kokios man jau senai reikėjo, dabar nesuprantu, kaip be šių tapukų gyvenau visus 40 metų
O pas Eglę iškeliavo mano kurtas meškiukas Teddi - Valentina. Ji su savimi turėjo širdelę ir atviruką, viskas daryta rankomis, atviruką spalvino ir dekoravo dukra, aš tik viduje užrašiau žodžius





2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

Juoda duonytė su raugu

Šią duoną pamėgau kepti , nes labai paprastas receptas, viskas greitai ir paprastai.
Duonytei reikės
1 l vandens
400 g rupių ruginių miltų
400 g  kvietinių miltų 550 tipo arba Ekstra
200 g  rupių kvietinių miltų
2 saujos sėlenų
2 saujos avižinių dribsnių
6 š. cukraus (dedu ir 10 jei noriu saldesnės)
2-3 a. š. druskos
apie 100 g raugo
Visas dalis susidedu į maišymo indą, raugą išmaišau su šiltu vandeniu ir supilu kartu. Viską gerai išminkau.Atidedu raugo į indelį, kurio sandariai neuždengiu ir palieku pakilti, paskui laikau šaldytuve irgi pradengtą. Skardą išsikloju popieriumi ar gerai ištepu aliejumi ir suformavus kepaliuką dedu į skardą, užkloju lininiu skudurėliu ir šiltai palieku apie 6-8 valandas pakilti. Orkaitę įkaitinu iki 220 temperatūros ir įdedu duonelę, kepu apie 1 val 15 min. Išimu iš orkaitės ir atvėsinu ant grotelių uždengus lininiu rankšluosčiu. Labai paprasta ir greita,duona labai skani.

Balta duonytė

Kadangi gyvenu kaime ir dar esu ūkininkė, tai būtų nuodėmė nekepti savo duonelės. Duoną kepu ir orkaitėje ir elektrinėje duonkepėje. Aišku turiu ir duonkepį pečių, bet tik retais atvejais jį kuriu, reikia daug daugiau laiko, bet tada duona būna kelis kart geresnio skonio ir kvapo.


Duonytei iškepti reikės:
500 g miltų tipo 550
20 g šviežių mielių (dažnai dedu sausas)
300 ml vandens
60 g minkšto sviesto
1 su kaupu a.š. druskos
Kartais dedu sėlenų, sėmenų, saulėgražų saujelę
Viską sumaišius kildinti apie 1 val. Paskui suformuoti kepaliuką ir dėti į skardą kurioje keps,dar 5 min kildinti ir tada įkaitinus iki 220 temperatūros orkaitę kepti apie 35-40 min. Skanaus